Kijk hier alle afleveringen terug!

 • Wie kan beter ruiken: mens of hond?

  ruiken

  Honden zijn over het algemeen schattiger, en kunnen geduldig de hele dag op je wachten voor de deur. Er heerst al een paar jaar de mening dat honden ook beter kunnen ruiken dan mensen. Nouuuuuuuuu, nee. Er is ontdekt dat mensen zéker net zo goed kunnen ruiken. In een aantal verschillende onderzoeken zelfs. Met mensen op hun knieën enzo. Jup. 

  Op je knietjes door het gras

  In 2011 is er aan de University of California in Berkeley onderzoek gedaan naar of mensen een geurspoor kunnen volgen. Dit testten een aantal geblinddoekte studenten met een koptelefoon op. Door op hun knieën door het gras te kruipen en de geur van chocolade te volgen. Hier bleek dat ze dat prima kunnen! 

   

  Leeg klaslokaal

  Kun jij geblinddoekt en met een koptelefoon op jouw plek in het klaslokaal terugvinden? Wederom testte een groep studenten aan de University of California in Berkeley of dit mogelijk zou zijn, dit keer in 2015. Met geuren die ook worden gebruikt om honden te trainen - suikerberk, anijs of kruidnagel - wisten zij hun plek prima terug te vinden. 

  Conclusie

  Wij kunnen dus ook hartstikke goed gebruik maken van onze neus. Onderzoekers geven wel aan dat dit ook te maken kan hebben met de manier waarop ons brein informatie verwerkt. Over het algemeen is dat bij ons meer ontwikkeld dan bij dieren. Denk aan het begrijpen van wat we lezen. En dat we kunnen praten. 

  Ga een geurkaars halen, bak een appeltaart, zet een bak koffie en take it all in. Jouw neus doet niet onder aan de neus van je poedel!

   

Meer nieuws