Kijk hier alle afleveringen terug!

 • Water drinken: waarom eigenlijk?

  waterdrinkx

  We zwemmen erin. Het stroomt letterlijk met liters tegelijk uit de kraan. En het verhaal is dat we zo'n 2 tot 3 liter per dag moeten drinken. We drinken braaf een hele fles leeg aan ons bureau. We nemen een flesje mee voor onderweg. We gooien er nog een bak thee in want HYDRATATIE. Maar waarom eigenlijk?

  Hydrateren

  Het is geen geheim dat wij voor zo'n 60-70% uit water bestaan. Ons bloed bestaat voor zo'n 90% uit water. Door te plassen en zweten, en zelfs ademhalen, verliezen wij hier weer een deel van. Onderzoek toont daarom eigenlijk vooral aan dat weinig water drinken slecht is. Meer verliezen dan drinken is verliezen. Je kunt er hartklachten, blaas- en nierklachten en zelfs beroertes van krijgen. Daar staat tegenover dat je niet noodzakelijk gezonder bent als je meer dan 2-3 liter water gaat drinken. Je hoeft nu dus geen zeven twee-literflessen leeg te adten. 

  Waar is het goed voor?

  Je haalt je dagelijkse vloeistof voor een deel uit alles wat je drinkt en eet (dus ook niet-water). Tomaten, komkommer, melk, thee. Allemaal vloeistof. Maar waarom zou je dan per se water drinken? Water is op veel vlakken gewoon beter dan andere (suikerhoudende) zooi. Water drinken is goed voor je nieren. Een deel van je water inname plas je uit, waardoor de pijplijn gereinigd wordt, een ander deel belandt in je bloedstroom. Ook je huid blijft lekker soepel als je veel water drinkt: minder rimpels en oneffenheden. 

  Chille bijkomstigheid: uit onderzoek is gebleken dat je minder suiker en calorieën tot je neemt als je meer water drinkt. Dat kan natuurlijk ook komen omdat je dan minder mierzoete frisdrank drinkt. Als je dorst hebt en je grijpt eerder naar een ijskoud watertje dan een blikje energydrink, win je toch! 

  Water uit een fles of uit de kraan?

  Dat maakt geen hol uit. Als je gevoelig bent voor marketing, drink lekker uit een fles. In principe maakt het qua kwaliteit van het water namelijk niks uit. 

Meer nieuws