Kijk hier alle afleveringen terug!

 • Waarom krijg je een vreetneiging als je gedronken hebt?

  fastfood

  Een paar shotjes verder, nog een speciaalbiertje, en om af te sluiten nog een dropshot. Daarna rol je uit de kroeg zo HOP de kebabtent in. Daarna nog even langs de snackbar en Kees Kroket. Om vervolgens half kwijlend, half slapend met een tosti op je wang in bed te kruipen. Waarom zo'n honger als je een beetje gedronken hebt?

  Dronken dineren

  Sowieso kun je gekke eetgewoontes en dronkenschap wel lekker linken. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die (te)veel drinken, meestal ook ontbijt overslaan en minder groente en fruit eten. Dit in vergelijking tot mensen die niet of matig drinken. 

  Nieuw onderzoek speculeert dat 't komt omdat alcohol je hersendeel activeert wat bepaalt of je honger hebt. Speculeert ja. Dat komt omdat ze het op muizen hebben getest en nog niet op de mens. Wij vragen ons dan meteen af hoeveel muizen meteen uit de kroeg de kebabtent inrollen, maar dat is onderzoek voor een andere keer. 

  Hoe dan?

  Zielig, maar waar. De muizen werden drie dagen lang geïnjecteerd met de hoeveelheid alcohol die bij mensen gelijk staat aan een paar flessen per dag. De beschonken groep muizen at aanzienlijk veel meer dan de nuchtere groep muizen. Vooral op dag twee, en op dag 3 werd dit wat minder. Misschien omdat de uitgestelde kater toen pas is ingeslagen.

  Waarom zou het dan voor mensen ook zo werken? Nou, luister dan, dat kan wel echt. Mensen en muizen delen hetzelfde neuronencircuit in de hersenen op het vlak van honger. Dat zou betekenen dat alcohol dus hetzelfde effect heeft op muizen als op mensen. Toch lijkt het dronken voeren van muizen zieliger dan zelf dronken worden. Beetje sneu. 

  Whats up met broccoli dan?

  Als je bezopen bent eet je geen snackwortels, paprika met hummus of sojabonen. Nee. Pizza, kaas, kebab, friet, kaptalonnetje, frikandel, kroket en eigenlijk alles uit een frituurpan is dan gewoon de beste optie. Da's niet gek. Onderzoek toont aan dat mensen die een beetje alcohol geconsumeerd hebben, neigen naar zout en vet eten. Als je alleen snackwortels in huis hebt moet je ze dus glazuren in zout en lekker in de frituur mieteren. 

   

Meer nieuws