Kijk hier alle afleveringen terug!

 • Schuldig aan schelden?

  schelden

  Je bent fucking excited. Je stoot je "shit" teen. Je bent boos op die zak van een bovenbuurman. Wat doe je dan? Precies, je gooit er een scheldkanonnade uit die harder is dan een betonblok op een schaatsbaan. Afhankelijk van je omgeving wordt een potje schelden opgevat als asociaal, of het wordt prima geaccepteerd. Sommige scheldwoorden zijn honderden jaren uit en hebben gedurende de tijd nieuwe betekenissen gekregen. Het "fucking" is natuurlijk afgeleid van de activiteit die eraan verbonden is. Nu wordt 't vooral gebruikt om het daaropvolgende woord wat extra lading te geven. Er wordt dus al focking eeuwen gevloekt. Maar is het ook ergens goed voor?

  Wanneer scheld je?

  Het onderzoek naar vloeken en schelden is een lastig soort onderzoek. Wat de één onder dagelijks taalgebruik vindt vallen, is voor de ander reden genoeg voor een verontwaardigde blik. Dus wát is een scheldwoord en wat niet? In principe is elk woord waarmee je een negatief beeld oproept een scheldwoord. Dit is afhankelijk van je omgeving op een bepaald moment. Is schelden daar geaccepteerd? Dan is er een informele sfeer gaande waar je jezelf een nieuwe vloek-vocabulaire kunt schelden.

  Hoe zit dat in je hoofd?

  Bepaalde scheldwoorden komen harder aan dan andere. Zo is het engelse "fucking" minder geaccepteerd dan "crap". Dat komt door het effect die bepaalde woorden hebben op de hersenactiviteit van iemand die ze hoort. Het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor je emoties en geheugen, licht op zodra er een scheldwoord de hoek om komt vliegen. 

  Effect

  Deze verbintenis met het geheugen heeft als effect dat kinderen die van jongs af aan veel scheldwoorden horen, minder hersenactiviteit vertonen op het moment dat er lekker gescholden wordt. Het effect is dan minder als je volwassen bent. Dus heb je ook niet zo door wat de impact van die woorden is. Heeft het dus een negatief effect op kinderen? Ja.

  Er is onderzocht wat het effect is wanneer kinderen af en toe een vloek of scheldwoord horen, en wanneer ze niets horen. Je zou het bijna niet verwachten, maar dit effect is heel klein. Het effect is pas in grote mate aanwezig als een kind heel vaak wordt onderworpen aan negatief taalgebruik. Waar schelden wel meteen effect op heeft: pijn! Testpersonen die zijn onderworpen aan pijn en een scheldwoord mochten gebruiken, hielden de pijn langer uit en hadden ook minder pijn. 

  Waarom zou je?

  Maar waarom vloek je? Zesentwintig keer achter elkaar YOGHURT roepen, heeft een ander effect dan hetzelfde aantal keer "kut". Dit komt omdat mensen die niet in staat zijn zichzelf op een bepaald moment fysiek te verdedigen, scheldwoorden gebruiken om dit op te vangen. Je kan je tafel in elkaar timmeren als je weer eens met je teen een tafelpoot schampt, maar waarom zou je? Dus dan gooi je er een scheldwoord uit. Tegelijkertijd vang je daarmee de pijn op.

  De conclusie is, los van dat het in bepaalde gevallen niet verstandig en enigszins asociaal kan zijn, heeft schelden zeker een logische achtergrond. Namelijk het verwerken van bepaalde emoties, op een minder pijnlijke manier. Fucking handig. 

Meer nieuws

Gerelateerd