Kijk hier alle afleveringen terug!

 • Geen paniek: zo spreek je voor publiek!

  stress

  Je wilt een goed verhaal vertellen tijdens een etentje, of moet een presentatie geven op school of op je werk. Je wilt natuurlijk de aandacht en je wilt ook zeker weten dat mensen naar je luisteren. En even niet Candy Crush spelen. Ofzo.  Er zijn gelukkig nogal wat tips te vinden om je verhaal succesvol over te brengen!

  Grapje!

  Begin met een grapje, gewoon even het ijs breken. Als je een grapje maakt waaruit blijkt dat jij "ook maar gewoon een mens" bent, is dat helemaal mooi! Ook is aangeven dat je het allemaal een beetje spannend vindt een ijsbreker, zowel voor het publiek als voor jou. Als je gewoon zegt: "Nou poeh, spannend hè!", vindt iedereen je vast vet sympathiek. 

  Je bent fabulous

   

  Praat jezelf niet omlaag. Als je bijvoorbeeld je excuses aanbiedt voor wat je nu gaat zeggen, krijgt iedereen het gevoel dat de inhoud van je volgende zin helemaal kut wordt. Wees zelfverzekerd en weet dat wat jij te zeggen hebt, gezegd mag worden.

  Wat ga je doen dan?

  Vertel bij het begin al meteen wat je van plant bent. Je gaat zo en zo lang praten, over dit, dat en dit. Betrek je publiek ook bij je praatje. Zeg dat ze vragen mogen stellen, of je mogen onderbreken als ze willen. Dan voelt je publiek zich meer onderdeel van je verhaal. 

  Verassing!

  Verras je publiek met leuke nieuwe feitjes! Vergelijk dit maar met jezelf: je hoort graag nieuwe dingen die je dan met je vrienden kunt delen. Helemaal als zij er nog niet van op de hoogte zijn! 

  Altijd blijven lachen

  Laat je publiek merken dat je dankbaar bent dat ze naar je luisteren! Blijf gedurende je verhaal lachen en merk op dat ze er zijn door ze in je verhaal te betrekken.

  Waar je het ook over gaat hebben: maak er een leuk gesprek van met je publiek! Jij kan dit!

   

Meer nieuws

Gerelateerd