Kijk hier alle afleveringen terug!

 • Brein na de dood nog even actief

  brain

  Op het moment dat "de stekker eruit wordt getrokken", verwacht je ook echt weg te zijn. Bij één van vier patiënten op de intensive care in Canada bleek dat niet het geval. Op het moment dat doktoren besloten de stekker eruit te trekken omdat er geen kans op verbetering meer was en de patiënt eigenlijk al was overleden, werd er 10 minuten later nog wel hersenactiviteit waargenomen.

  Zoveel vragen

  Dus stel: je wordt dood verklaard maar in je hoofd werkt er nog vanalles. Hoe werkt dat dan als je hart er eigenlijk al mee is gekapt? Ben je dan wel echt dood? Krijg je nog mee wat er om je heen gebeurt? Stel dat je donor bent, kunnen je organen dan al van je afgenomen worden als je brein nog signaaltjes uitzendt?

  Leven na de dood

  Uit een eerder onderzoek bleek ook dat bepaalde genen na de dood nog hyperactief zijn. Er gebeurt dus misschien nog van alles in je lijf na je overlijden. Hoewel dit ergens een super creepy idee is, biedt het wel enige reden tot onderzoek in de toekomst. Wie weet komt er een doorbraak op het gebied van "leven na de dood" of orgaandonatie. 

Meer nieuws